Het is een regenachtige zondagmiddag. Op de bank hangend zwijmel ik weg in mijn gedachten naar het voorjaar en denk aan de motorritten die ik dan eindelijk weer kan maken. Voor de zoveelste keer pak ik mijn telefoon om mijn tijdlijn van Facebook en Insta door te scrollen. Hier moet ik trouwens hoognodig eens mee stoppen, maar dat terzijde. Het blijkt dan toch niet helemaal verspilling van tijd, want mijn blik valt op de volgende tekst: “Whoever put the ‘S’ in fastfood is a marketing genius.” De spijker op z’n kop! Ik heb weer inspiratie voor een blog.
Mensen vertellen mij graag dat zij goed bezig zijn met hun eetgewoonten. Vaak zoeken zij dan bij mij bevestiging van hun opvattingen. Vaak hebben de eetgewoonten te maken met het vermijden of minderen van het nuttigen van suikers. Minder brood, of sowieso minder koolhydraten, want dát zijn de dikmakers. Toch? Nee. Dat zijn het niet.
Hyperpalatable food
Hyper…wat!? Hyperpalatable voeding verwijst naar voedsel dat zodanig is samengesteld dat het extreem smakelijk is en daardoor een zeer sterke aantrekkingskracht heeft op de smaakpapillen. Het bevat vaak een combinatie van hoge hoeveelheden suiker, zout en vet, die samen de smaken versterken en de eetervaring intens maken. Dit type voedsel is ontworpen om de hersenen te stimuleren en te belonen, waardoor het de neiging heeft om overmatige eetlust en verlangens op te wekken.
De term “hyperpalatable” wordt vaak gebruikt om te beschrijven hoe voedselproductontwikkelaars het doelbewust zo aantrekkelijk mogelijk maken, wat kan leiden tot overeten en mogelijk ongezonde eetgewoonten. Voorbeelden van hyperpalatable voeding zijn fastfood, snacks, zoetwaren en bewerkte producten die veel smaakstoffen, zoetstoffen of zout bevatten.
Het probleem zit hem in de combinatie
Terug naar mijn inleiding. Het probleem zit hem niet in suikers, of koolhydraten in het algemeen. En ook niet in vetten. Het is de combinatie ervan! Ik zeg weleens: Alles wat in een verpakking zit. Laat dát nu zo’n beetje alles zijn waar de boodschappenkarretjes van de gemiddelde persoon vol van ligt! Natuurlijk kan je best zo nu en dan een lekker pizza’tje naar binnenschuiven. Of een zakje chips naar binnen schranzen. Maar het gros van jou voeding zou moeten bestaan uit eiwitrijke, vezelrijke bronnen, groenten en fruit.
Tot slot
Is het dan écht zó simpel? Nee, helaas niet. Maar, je komt een heel eind. Hyperpalatable voeding is een héél grote oorzaak van overgewicht. Stop ermee en je bent al een heel stuk dichterbij een blijvend gezond gewicht zonder diëten.