Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillen in gezondheid van mensen die wél ontbijten en van mensen die niet ontbijten. Welke groep bleek het gezondst te zijn? Je raadt het al: de ontbijtende medemens! “Dus je moét ontbijten, want niet ontbijten is ongezond!” Niet zo snel. Niet alles is altijd wat het lijkt…
Causaal verband
Dit verwijst naar de relatie tussen twee of meer gebeurtenissen of variabelen, waarbij de ene gebeurtenis (de oorzaak) direct invloed heeft op de andere gebeurtenis (het gevolg). Het is een belangrijke concept in wetenschap en onderzoek, omdat het helpt te begrijpen hoe dingen met elkaar verbonden zijn en hoe veranderingen in de ene variabele kunnen leiden tot veranderingen in de andere.
Dus in deze context: Kan er een causaal verband zijn tussen niet-ontbijten (oorzaak) en ongezond zijn (gevolg)?
En hier zit hem dus precies de kneep.
Niet alles is wat het lijkt.
Wat blijkt? Mensen met een ongezond leefpatroon hebben eerder de neiging tot niet-ontbijten. Het feit dat zij ongezonder zijn, wordt echter niet veroorzaakt door het gebrek aan ontbijt. Er is geen causaal verband. Niet ontbijten is eerder een kenmerk van een ongezonde leefstijl, geen oorzaak.
Wél of niét ontbijten?
Zoals zo vaak, hangt ook dit weer af van de context. Ik zal dat verduidelijken met 2 voorbeelden:
- Piet is een chaoot. Blijft in bed totdat hij er écht uit moet, want anders komt hij te laat. “Shit, weer geen tijd om te ontbijten. Oh nee. Ook niets meer te lunchen in huis! Nou, snel de auto in en dan maar bij de zaak nog even snel een bak koffie met veel zoetigheid bij de Starbucks halen… Vanmiddag zie ik wel weer…”
- Marietje is ordelijk en georganiseerd. “Gelukkig, ik kan 30 minuten langer blijven liggen, want ik hoef niet te ontbijten. Mijn lunch staat al klaar in de koelkast om naar mijn werk mee te nemen.”
De kans dat Piet tegen de lunch een hongergevoel krijgt en dan vooral een lekkere trek, is groot. Ook heeft hij niet nagedacht over de lunch. Een ongezonde keuze ligt voor de hand.
Marietje daarentegen koos bewust voor het overslaan van haar ontbijt, omdat zij haar “caloriebudget” liever besteedt aan de lunch en het diner. Haar lunch is vooraf klaargemaakt, dus zij komt minder snel in de verleiding tot een impulsaankoop van een ongezonde lunch.
Conclusie
Nee, ik weet niet wat Marietje precies heeft klaargemaakt voor haar lunch. Is die gezond of niet? En wat doet ze met het diner? En daarna? En ja, Piet kiest uiteindelijk misschien wel voor een super gezonde lunch en diner en hangt ’s avonds 2 uur lang in de gewichten. Het zegt niet alles, toch er is vaak wel een patroon zichtbaar.
Waarschijnlijk is het niet-ontbijten van Marietje geen probleem.
Piet de chaoot daarentegen, zou ik adviseren meer structuur aan te brengen en te plannen. Dit zal voor hem een uitdaging blijven. Iedere dag loopt immers anders en structuur is niet zijn sterke kant.
Dus ja Piet, doe toch maar een ontbijt, voor de zekerheid.