Droogtrainen, wat is dat eigenlijk??

Droogtrainen bestaat niet. Maar wat moet je dan doen om je gekweekte spieren zichtbaar te krijgen?....

Onlangs vroeg een cliënt mij wanneer we zouden beginnen met droogtrainen. Hiermee bedoelde hij niet dat hij het wel eens tijd vond worden dat ik het hem makkelijker zou gaan maken zodat hij zijn training zonder te zweten kon afronden. Maar wat bedoelde hij nu eigenlijk wel?

Droogtrainen bestaat niet

Mijn antwoord aan deze cliënt was: “Droogtrainen bestaat niet”. Hij keek mij wat vertwijfelt aan, omdat hij duidelijk dacht dat ik een grapje maakte. Die vertwijfeling snap ik wel, want ik sta nu niet echt bekend om mijn veelvuldige grappen tijdens het trainen. Het blijft immers een serieuze bezigheid, dat trainen…. (ughugh) Maar goed, alle gekheid op een stokje: Droogtrainen is gewoon niet “iets”….

Wat bedoelt men dan met droogtrainen?

Toch hoor je in de fitness wereld de term vaak genoeg. Dit komt doordat “droog” in de fitnesswereld betekent een laag vetpercentage hebben. Men bedoelt dan meestal dat men na een periode van “bulken” weer wat vet wil verliezen zodat de gekweekte spieren weer zichtbaar worden. Ik hoor je nu denken: Ja leuk, Jonathan maar dan bestaat droogtrainen toch wel?! Nee! Toch niet….

Waarom bestaat droogtrainen niet?

Ik noemde het al even: bulken. Dit klinkt als een soort 24-urige binch-eet gelegenheid. Dit kan , maar in de praktijk zou ik dit niet adviseren te doen. Een bulkperiode zou een periode moeten zijn waarin je toestaat om in een (klein) calorie-overschot te zitten. Waarom? Omdat je op de lange termijn simpelweg een calorie-overschot nodig hebt om überhaupt spiermassa op te kunnen bouwen. Nadelige bijkomstigheid is dat daar dan ook altijd wat vetmassa bijkomt. En hier komen we dan op het punt van het zogenaamde “droogtrainen”: De periode waarin je een calorie-tekort gaat creëren, maar wel blijft doortrainen. En nu komt het:

Je verliest vet doordat je in een calorietekort zit. Niet doordat je doortraint! Het is dus eigenlijk eerder “droogdiëten”…

Wat je vooral niet moet doen

Waar het vaak misgaat is dat men in deze “droogtrainperiode”  meent ook anders te moeten gaan trainen. We willen meer spierdefinitie dus vaker en lichter trainen met langere sets. Toch? Fout! Heel veel cardio doen dan? Nee! Meer buikspieren trainen? Ook niet….Dit zijn allemaal écht fabels. Toegegeven: Je trainingen worden anders, maar dit komt omdat je simpelweg minder energie hebt door je calorietekort. En je herstelt minder snel. Dus de sprongen die je maakte in je bulkperiode kan je nu wel vergeten.

Wat je vooral wel moet doen

Je traint door in deze periode omdat je de afbraak van spiermassa tot het minimum wilt beperken. Wat? verlies van spiermassa? Ja, inderdaad. In een periode van een calorietekort zal je niet alleen vetmassa verliezen, maar ook vetvrije massa. En tot die laatste horen onder andere je spieren. De kunst is dus om in de bulk de toename van vetmassa zoveel mogelijk te beperken zodat je in je, OK OK, ik zeg het dan toch, in je droogtrainperiode zo min mogelijk vet hoeft te verliezen. Houd verder je inname van eiwitten hoog en blijf vooral je trainingen focussen op progressie. Ga liever minder volume maken (minder sets) dan meer. Je kan zelfs wat cardio toevoegen. Wat? Cardio!? Jazeker, maar daar ga ik later wel weer een blog over schrijven.

Deel deze post

gerelateerde berichten

This Headline Grabs Visitors’ Attention

A short description introducing your business and the services to visitors.

Mailen met Focus

Ik kom graag met je in contact! Vul onderstaand mailformulier in en ik kom snel bij je terug.

Vehicle Information