Zout is niet fout

Zout. Naast suiker zo'n beetje de meest gedemoniseerde voedingsstof. Onterecht, wat mij betreft...

We zouden radicaal moeten stoppen met het toevoegen van zout aan ons eten. Deze stelling komt van Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Bovendien is hij internist én hoogleraar geneeskunde. Niet de minste dus. Zonder abonnement van het Parool is het artikel niet te lezen, dus ik ken de context helaas niet. Ook vind ik dat ik iemand met zo´n CV niet zomaar mag bekritiseren. Dus zo´n blog wordt dit niet. Wel wil ik enige nuance plaatsen. Want ook ik heb onbedoeld in mijn vorige blog zout gedemoniseerd. Jammer, want zout maakt ons hapje eten niet alleen een stuk smakelijker, maar we hebben het ook nodig!

Hyperpalatable food

De oorzaak van een overmatige zoutinname zit hem onze eetgewoonten. Om dit te begrijpen geef ik een hele korte samenvatting van mijn vorige blog: De voedingsmiddelenindustrie “ontwerpt” producten die bestaan uit een ideale verhouding van suikers en slechte vetten met (veel) zout toegevoegd.  Suikers zijn niet het probleem. Vetten ook niet. Maar de combinatie, zeker met de toevoeging van zout zorgt ervoor dat wij massaal overeten en dus met zijn allen steeds dikker worden. Wat ik niet duidelijk aangaf was het volgende:

zout is opzichzelfstaand ook niet het probleem! Sterker nog: Er zijn zelfs veel studies die serieuze negatieve gezondheidsconsequenties hebben gevonden bij de restrictie van zoutinname tot de lage waarden die vaak wordt aanbevolen!

Zout is niet fout

Zout heeft dus ook positieve eigenschappen. Denk aan reguleren van hydratatie en vochtbalans, goed functioneren van zenuwstelsel, ondersteuning van spijsvertering en ja, zelfs bloeddrukregulatie! Ook is zout essentieel voor onze jodiumopname.

Jodium

Jodium speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je schildklier die op zijn beurt weer van essentieel belang is voor je stofwisseling en groei van het lichaam! Het is niet voor niets dat er in veel landen, zoals Nederland, jodium wordt toegevoegd aan brood om te zorgen dat mensen genoeg van dit essentiële mineraal binnenkrijgen!

Conclusie

Stop met het eten van hyperpalatable voeding. Gebruik gerust zout om je gezonde maaltijd met verse producten smaak te geven en kies bij voorkeur voor zout waar jodium aan is toegevoegd. Zeker als je geen of weinig brood en vis eet. En ben je fanatieke sporter, neem dan gerust nog wat meer zout.

 

 

 

 

Deel deze post

gerelateerde berichten

This Headline Grabs Visitors’ Attention

A short description introducing your business and the services to visitors.

Mailen met Focus

Ik kom graag met je in contact! Vul onderstaand mailformulier in en ik kom snel bij je terug.

Vehicle Information